Arbetsläger 3:51

Alla inlägg den 3 januari 2010

Av Janne - 3 januari 2010 10:57

Var in och läste lite på ” Skogsfruns ” blogg där hon berättade om sin första lägenhet i Masthugget på 60- talet. Det blev en liten nostalgi tripp även för mej, och jag började tänka på vår första lägenhet.


Det var en ”tjänstebostad”, en etta på ”Söder” i Stockholm. Närmare bestämt på Götgatan 77 , snett över ”Söderbio”. Det var ett ruffigt och slitet hus med en skamfilad fasad, en bred sliten stentrappa som ledde upp till de olika våningsplanen. På en trappa låg det en riktig ”krökar kvart”, lägenheten hade en hög sliten spegeldörr, där den ena spegeln var inslagen lite då och då, förmodligen för att ägaren inte öppnade, och det luktade gammal fylla på hela våningsplanet.


På plan två hade vi våran lägenhet. I farstun, alltså i trapphuset fanns det ett gammalt isskåp som hade blivit kvar. Det var som en liten kommod i trä där hyllorna var klädda med sinkplåt. Här fick alltså hyresgästerna dela på utrymmet för mjölk och grädde och allt annat som de ville ha stå svalt. Undrar om det blev osämja någon gång.

Vår lägenhet bestod alltså av ett vardagsrum / sovrum med en uttjänt kakelugn, ett kök med gasspis och en kran med rinnande kallt vatten. En avlång hall med en garderob i slutet, som var omgjord till toalett. Det var en toa med en ”ändring” i trä, och utan lock. Tanken satt uppe vid taket med en kätting hängande på sidan för spolning. Takhöjden låg på ca: 4 meter i hela lägenheten.

Fönstren var rundade upptill och påminde om kyrkfönster, och det gick åt hur många meter som helst när blivande Hustrun skulle köpa gardintyg. Möblerna var ett udda hopplock från föräldrar, utom en ny grön bäddsoffa för 900 kr. som hustrun köpte av sparade pengar.

Det var vår första lägenhet, och vi tyckte det var så fint.


Kom just att tänka på en lucia natt när vi bodde där. Några studenter bodde i lägenheten över oss och de hade en högljud fest, de var förmodligen lediga dagen efter men det var ju inte vi, så framåt tretiden på natten härsknade jag till, fick tag i ett kvastskaft, drog fram soffbordet och ställde en stol på det. Klättrade sedan upp med fara för mitt eget liv och dunkade skaftet i taket. Resultatet var inte väntat kan jag säga. Skaftet gick rakt igenom och det haglade ner putsbruk och annat bråte på mej och på golvet. Lite pinsamt blev det, men festen fortsatte.

Ha de, vi hörs.

Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4 5 6 7 8 9
10
11
12 13 14
15
16
17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards